Fagplan og oversikter

Generell info

Høsten 2011:
TIRSDAGER
Kunstgruppe 3 fra 12 år kl 14.45 - 15.15
Kunstgruppe 1 fra 8 år kl 17.00 - 18.30
Kurs for voksne á 8 uker grafikk/malekurs 18.45 - 20.15

ONSDAGER
Barnekunstgrupper 2-4.klasse kl 17.15 - 18.15
Manga fra 12 år 18.30 - 20.15.

All undervisning skjer i kulturskolens lokaler på kulturtorget, inngang B i bygningen på oversiden av herredshus/bibliotek.

Fet kulturskole tilbyr opplæring til barn og ungdom innen visuell kunst fra 2. klasse.
Vi kan tilrettelegge spesialkurs for alle alsdersgrupper ved forespørsel. For påmelding kontakt rektor Ingun Elvhaug, tlf 6388 6162, eller e-post kulturskolen@fet.kommune.no.
Denne bloggen er et utstillingsvindu for visuell kunst ved skolen og gir relevant informasjon om utstillinger osv. For tiden er det fem forskjellige grupper ved kulturskolen delt inn etter alders- og ferdighetsnivå.

mandag 6. desember 2010

Rembrandts selvportretter


Gjennom hele sin karriere malte Rembrandt van Rijn seg selv. Her har noen satt bildene sammen i en metamorfose, så vi ser ham bli gammel foran oss...

torsdag 2. desember 2010

Skyggespill i adventstid


Christian Boltanski hadde for en del år siden utstilling i Samtidskunstmuseet, og denne utstillingen med projisering gjorde stort inntrykk på meg. Nå skal vi prøve å utvikle et prosjekt for å vise i Fet kirke 13. desember. Barna klipper silhuetter - mye nytt som skal læres!
Musikken vi skal vise silhuettene til er Mussorgskijs Bilder fra en utstilling

Litt av hvert !

Denne uken dekorerer vi juletrekuler. Å dekormale krever gode pensler med spenst. Det å ta vare på penslene er viktig! Med riktig bruk og etterstell kan de vare i flere år.

onsdag 1. desember 2010

Ondskap i Antarkt-IS



Var det i 2005, tro, at vi lagde denne filmen? En gruppe gutter som hadde sans for animasjon og digital jobbing. De lagde noen pingviner, vi prøvefilmet og begynte å lage en historie. Vi eksperimenterte med et 3dprogram, Bryce, og introen til filmen er laget med dette programmet. Flere andre grupper var med og bidro med hus, iskremfabrikken innvendig og mye annet. Filmingen virket uendelig - jeg tror vi brukte 2 og et halvt semester tilsammen.
Ideen med hiphopsangen kom vi på nesten helt til slutt. Jeg synes dette er en flott scene! Og vi ante ikke hvordan vi skulle avslutte filmen før vi fikk ideen at de onde snømennene kunne smeltes med hårføhnere.
Dessverre er lydkvaliteten ikke den beste; vi brukte simpelthen lydinnspilling på det lille Niokonkameraet som ble brukt til filmingen.
Filmen deltok i UKM, og kom til landsmønstring i Trondheim. Mads Haugerud fikk æren, som den eldste i gruppen, til å reise til Trondheim og være med på workshop der.
Senere var den med i en konkurranse i NRK BarneTV, der den gikk helt til finale om mest populære innslag.

fredag 26. november 2010

Revestreker



Her har Selma brukt samme handlingsforløp som Ine hadde uken før. Men det blir to forskjellige utttrykk. Og flotte begge to!

Potettrykk og julekort

Vi jobber videre med drageanimasjon



I dag fikk vi laget ganske mange scener. Her er de vist i hulter og bulter , men vi skal klippe dem sammen og legge til lyd etterhvert!

torsdag 11. november 2010

Kalenderprosjekt - bilder fra mine sju år i kulturskolen

Tema: Hva gjør en venn?
Plastelinaskulpturer laget av Tomine Ødegård (Lek), Tarald Mosdøl (Trøst),
Ida Sørå Johansen (Omsorg)

Aktiviteter rundt halloween 2010.

Jeg begynte som lærer i visuell kunst i 2003 her i Fet kulturskole. Sakte men sikkert har datamaskinen min blitt fylt opp med bilder av malerier, tegninger, skulpturer, grafikk og mye annet.
Nå skal de ansatte i kommunen få se noen glimt fra de digitale mappene. Jeg har satt sammen noen bildekollasjer fra disse årene. Det er med glede jeg ser igjen materiale fra tidligere år, og vi har også jobbet på spreng for å vise noe som er nytt.
Her får dere se et par små glimt...

Drager og ulver - spennende animasjonsprosjekt!


Selv om det ikke er laget noen historie enda, er det spennende å følge prosjektet med drager og ulver laget av Ine, Maria og Selma.

mandag 1. november 2010

KuDraMuDa 13.november - kom på festforestilling


Hei alle elever og foreldre!
Jeg har nevnt at vi har forberedt oss til KuDraMuDa lørdag 13. november kl 18.00 på Lillestrøm kultursenter. Dette er dagen da kulturskoler fra hele Nedre Romerike møtes for å opptre og se hverandres innslag innen sang, dans, drama, kunst og musikk. Billetter kan du kjøpe hos : www.lillestrom-kultursenter.no (Billettpris: kr 120/80)
Bli med du også - dette er en festforestilling med mange kjempeflinke unge bidragsytere!

Fet kulturskoles kunstgrupper har sammen med de andre kulturskolenes tilbud i visuell kunst laget to korte filmer der vi viser et utvalg av bilder laget av elevene. I vår skole lagde vi en liten animasjonssekvens, der en gruppe blant de yngre elevene lagde bakgrunnen, og mangaelevene lagde forgrunnsfigurene. Jeg har klat denne filmen Dragon Street, du kan finne den på Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=YBAY9FUsc9M (Andre innslag på Youtube fra kunstgruppene finner du om du søker på FetKulturskole1963)

Men på Lillestrøm vises den med en helt annen musikk - og med bilder fra andre skoler også.

Da sees vi på forestillingen!


onsdag 27. oktober 2010

Begynnelsen på et nytt filmprosjekt?


Tre jenter som lager figurer og tester ut bevegelse. Hvor mye må man
bevege figurene for at det er passe? Og hvordan planlegger man
bevegelsen så man får med alt i kamera? Vanskelig, men moro!

Kunstgruppene på kulturskolen har en konto på Youtube, men du finner de fleste av filmene også her på bloggen. Hvis du leter etter oss på Youtube, søk på fetkulturskole1963.

Ny logo for Fet kulturskole

onsdag 13. oktober 2010

Animasjon - vi tester ut litt utstyr

I forbindelse med årets KuDraMuDa-forestilling har noen av kunstgruppene samarbeidet med å lge en liten filmsnutt. Vi har laget animasjon før. Men nå har vi nytt utstyr - og det tar litt tid å bli kjent med det. Derfor har vi ikke lagt lista høyt i forhold til teknikk, men satset på å ha det gøy mens vi jobbet. Her ser dere filmen vår (som ligger på Youtube, søk på FetKulturskole1963, Dragon Street).

mandag 11. oktober 2010

Modell av herredshuset

Samarbeid om modellen av herredshuset:
Ane, Helene, Nina, Oda, Magnus, Elias, Gard og Sankeeth

Inspirert av Reggio Emilia har vi hatt en tre-trinns oppgave der de yngste elevene har jobbet med arkitektur. Først observasjon, så tegninger, og tilslutt en felles modell av herredshuset. De var dyktige til å registrere detaljer som fasong på den nye utelampen, mønster på hoveddør og hvor mange ruter det er i vinduene. Andre grupper kommer til å lage noen supplementer til modellen senere - så dere ser den nok igjen her på bloggen om ikke så lenge.
Hva formålet med denne oppgaven var? Å observere detaljer, proporsjoner, gjenkjenne stiltegn. Arkitektur er viktige visuelle innslag i nærmiljøet - ved å jobbe med dette har barna et mye nærere forhold til hva arkitektur er.

Vi jobber med innslag til KuDraMuDa 2010!


Det er de yngste elevene våre; Ane, Helene , Nina Victoria, Oda, Magnus, Gard, Elias og Sankeeth som laget de flotte tegningene av herredshuset tidligere i høst - nå har de laget en 4 meter lang tegning som vi bruker som bakgrunn for et filmklipp som skal vises under festforestillingen KuDraMuDa på Lillestrøm kulturhus i november. Senere skal det settes til forgrunnsfigurer, lyd osv... Men jeg syntes bakgrunnen var fin i seg selv, så jeg har lagt den ut på Youtube. Her er link!

torsdag 23. september 2010

KuDraMuDa - hva er det?


Plakat til årets KuDraMuDa forestilling på Lillestrøm 13.november. Mer info kommer senere!

Hver høst samles alle kulturskolene på Romerike til en felles festforestilling. Vanligvis - og også i år - foregår det i Lillestrøm kulturhus. Dette er en fin arena for å vise den mangfoldige aktiviteten til kulturskolene, og for visuell kunst har det vært en kjærkommen anledning til å stille ut i profesjonelle gallerilokaler. Men - publikum har ikke alltid funnet veien til galleriet, så i år skal visuell kunst også presenteres på scenen på lik linje med dans, musikk, sang, drama.
Er det mulig?

Vel, vi skal gjøre vårt beste! Alle faglærerne for visuell kunst i distriktet holder møter jevnlig for å finne en best mulig presentasjonsform. Vi har totalt 6 minutter til disposisjon av hele forestillingen, altså under ett minutt pr skole for kunst. Og vi har fra 20 elever og oppover hver. Bare i Fet er det ca 40 elever på visuell kunst - i alderen 7 til 17. Kan alle bli representert? Det er en nøtt å knekke...

Det er slik at elever kan variere i nivå, selv innen samme alderstrinn. Det som er en kjempeutfordring for én, kan være kjedelig lett for sidemannen. Og barn utvikler seg i rykk og napp. Er det mulig å skape et felles opplegg der alle får bidratt på sitt nivå? Og hvordan holde kontinuitet i det undervisningsopplegget som ligger fast, som skal sikre et pedagogisk oopplegg gjennom semesteret?
Jeg løser det i år ved at vi lager en animasjonsfilm. Med ca 60 sekunder som ganges med 24/25 bilder pr sek, har vi en felles arena med mange muligheter. En klasse har nå laget en lang bakgrunn, og andre grupper skal i neste uke lage figurer som kan bevege seg mot bakgrunnen. Fortelling? Veeel, det finnes en løs ramme, men jeg må være åpen for improvisasjon i forhold til elevenes prestasjon. Øverst på bloggen ligger semesterplan for hver gruppe. Den er laget før semesterstart. Hver uke revideres planen, for å ta hensyn til den aktuelle elevgruppen, fordi kjemien i en gruppe påvirkes av hvilke elever som er der og det de skaper.

22.september: 8 barn på rekke og rad lager en bakgrunn som skal brukes i animasjonsfilmen vår til KuDraMuDa 2010.

Og for å sikre faglig progresjon blir det jevnlig øvd på det som kalles skalaøvelser. Det vil si tegneøvelser som er laget for å bedre koordinasjon mellom øye, hjerne og hånd. Disse øvelsene kan ta 5 minutter eller en halv time, og blir jevnlig repetert gjennom semesteret. Les mer her

Jeg tror aldri jeg har hatt så mange entusiastiske elever som i år. De kommer løpende inn, klare for å kaste seg over oppgavene.

Jeg vet av erfaring at barn ikke alltid forteller det som skjer i en time. De fokuserer kanskje på en detalj som har vært viktig for dem, eller som har irritert dem. Ved å følge med på bloggen har de foresatte en mulighet til å se hvilke oppgaver de møter på kulturskolen - og et bedre grunnlag for å snakke med barna om hva de lærer.



Husk på: Å utvikle talent handler om mye arbeid. Men mer enn noe annet handler det om motivasjon og glede! Ikke bruk ord som legger så mye vekt på prestasjon når du snakker med barnet ditt om å skape/tegne osv.
Hvis du synes tegningene de kommer hjem med er stusselige, er det fint om du likevel gir positiv respons. De viktigste tegningene blir spart på fram til semesterslutt. Dette trenger vi for å kunne holde utstillinger osv. Kanskje er det som eleven tar med hjem noe de har brukt noen få minutter på etter å ha avsluttet hovedoppgaven for timen. Disse uunnseelige tegningene kan likevel være svært viktige for eleven, så det å få respekt og interesse fra foreldre kan være av stor betydning!


torsdag 9. september 2010

Å tegne er å se

Noen ting kan vi se 100 ganger og likevel - hvos noen ber oss om å tegne det - er det vanskelig å være sikker på detaljene. De jeg kjenner som er gode til å tegne har brukt hundrevis av timer på å studere hvordan ting ser ut; lamper, blyanter, tog, mennesker, hunder og alt mulig annet.
De yngste elevene jobber nå med et prosjekt hvor vi studerer bygningene på tunet utenfor kulturskolen. Herredshuset er så nyoppusset og flott, så vi har først konsentrert oss om det. Først gikk vi en tur ut og bare så...

Så gikk vi inn og tegnet det v husket. Ny tur ut, kanskje for å telle vinduer, eller studere mønsteret på inngangsdøren.
Kjellervinduer var det også noen som registrerte
Andre var opptatt av takstein, hva slags farge og form de hadde.
Spennende er det å se at hvert barn har sin personlige vinkling, sin måte å fortolke virkeligheten.
Vi telte vindusruter i hvert vindu. Og fant døren der man kan levere bøker hjvis biblioteket er stengt.
Denne uken lagde hver elev et vindu hver på små papirlapper. Jeg har ikke helt bestemt meg for om vi skal bygge en ordentlig modell, eller kanskje bare fronten av huset. Jeg må følge med på om de har glede av det vi arbeider med. For noen er dette en midt i blinken oppgave, for andre er det nødvendig å få fabulere mer for å være engasjert. Begge aspekter skal ivaretas!

onsdag 8. september 2010

Blindtegning!

Blindtegning er en øvelse som gjerne får fram latteren i en gruppe. Slik gjør vi det: To og to sitter sammen og tenger hverandre (eller man tegner en annen modell). For å unngå å se ned på arket legger vi et tynt sjal eller et lett papir over arket vi tegner på. Så er det viktig å sitte så stille som mulig så ikke modellen eller tegneren flytter på seg!

Hvordan resultatet blir? Garantert rart! Øyet er kanskje plassert der øret skulle være. Og hår på kinnet osv. Men det er en fin måte å lære hvordan vi gradvis kan oppøve kontakten mellom øye, hånd og hjerne. Og den som trener odfte vil se at det er mulig å få til en ordentlig tegning! For ikke å snakke om at det innvirker på tegneevnen generelt.

Å tegne er å se!

tirsdag 7. september 2010

Ansikt til ansikt





Illustion Face or Vase
Uke 35 og 36, tirsdagsgruppene

Vi startet opp semesteret med en øvingstegning der to profiler blir til en vase. Vi klipper og tegner motivet. Dette er en øvelse som vi kommer tilbake til. Her lærer vi å koordinere og speilvende strek og form.


Uke 36 skal vi gjenta øvelsen i stort format, og jobber videre med motivene. Vi skal ha en liten samtale der vi snakker om det å være ansikt til ansikt. I bildet over; er det to venner som snakker sammen? Eller tvert om? Hva snakker de om osv. Jeg legger ut bildere senere av hvordan prosjektet utvikler seg.



tirsdag 24. august 2010

Fet kulturskoles kunstgrupper: Våre undervisningsmål



FAGPLAN FOR KUNSTGRUPPENE i Fet kulturskole

Organisering av undervisningen:

Undervisning går over 16 ganger pluss en utstilling pr. semester.

Høsten 2010 og våren 2011 setter vi opp spesialkurs i manga og digital bildebearbeiding, disse kursene går over 12 uker.

Ukentlig undervisning på 60 minutter for elever 2. – 4.trinn, 90 minutter for øvrige elever.

I tillegg til de ukentlige timene deltar elevene på prosjekter i løpet av året som kulturuka, KuDraMuDa og utstilling om sommeren i Barnas hvilebrakke på Fet Lenser.

Målgruppe

Tilbudet innen visuell kunst omfatter hovedsakelig undervisning for barn og ungdom, men kan ved forespørsel tilby kurs for voksne og seniorgrupper, eller grupper med spesielle behov.

Innhold

Hver elev skal oppleve å bli sett og delta i fellesskapet. Hver økt innledes med samtale. Også det å lære å uttrykke seg om eget og andres visuelle uttrykk er en del av undervisningsopplegget.

Faste tegneøvelser vil bli repetert regelmessig. I tillegg gis prosjektoppgaver og individuelle oppgaver.

Det legges stor vekt på at alle elevene deltar på utstillinger og prosjekter, men størrelsen på rolle og mengde ansvar vil variere.

Teknikker

Tegnemedier: Kull, blyant, pastell, tusj.

Malemedier: Akryl og gouache

Formingsorienterte teknikker: Plastelina, ubrent leire/fimo, glassmaling, pappmasjé, gipsforming, forgylling.

Digitale medier: Photoshop for eldre elever

Animasjonsteknikker: Pixilation, cutout, plastelina, cell.

Redigering: Adobe Premier Elements

Mål:

· Bli kjent med andre og føle seg trygg

· Oppleve glede ved kreativ utfoldelse og samhandling med andre

· Få kjennskap til forskjellige kunstneriske uttrykksformer og virkemidler

· Lære grunnleggende teknikk som fargeteori, komposisjon, tegnemetoder

· Utvikle egen kreativitet og uttrykk

· Delta i prosjekter

· Bygge opp selvtillitt gjennom samhandling med andre

· Lære å håndtere redskap og delta i rydding og materialforvaltning

fredag 20. august 2010

Oppstart høst!

Hei alle sammen!
Om kort tid setter vi igang igjen med forskjellige tegnekurs med nye og gamle elever. Jeg gleder meg!
I sommerferien har jeg ommøblert litt så det skal være lettere å finne fram. Vi setter av litt tid første dag til å vise hvor dere finner ting, hvordan vi tar vare på materialer og hvordan vi rydder etter timen.

Her er en oversikt over grupper og tider:

Gruppe

For:

Tid og sted:

Pris

Tegne, male og forme

2.-4.trinn

Onsdag kl.17.15-18.15, Vidsyn II

900,-

Kunstgruppe 1

Fra 10 år

Tirsdag kl.17.00-18.30, Vidsyn II

1050,-

Kunstgruppe 2

Fra 10 år

Tirsdag kl.18.45-20.15, Vidsyn II

1050,-

Kunstgruppe 3

Fra 12 år

Onsdag kl.14.45-16.15, Vidsyn II

1050,-

12-ukers kurs høsten 2010 i

Manga & Kalligrafi

Fra 12 år

Onsdag kl.18.30-20.00, Vidsyn II

900,-

12-ukers kurs våren 2011 i

Tegneserie & Digital kunst

Fra 12 år

Onsdag kl.18.30-20.00, Vidsyn II

900,-


Rydderegel: Alle elever skal delta i rydding etter timen. Barna er veldig opptatt av disiplin seg i mellom, og at rydding angår fellesskapet. Derfor er det viktig at dere voksne ikke henter ut eleven før timen er slutt, så det blir uorden i rekkene :)

Velkommen!





onsdag 9. juni 2010

Sommerutstillingen på Fetsund Lenser går mot slutten

Velkommen til Fet kulturskoles utstilling i Barnas Hvilebrakke på Fetsund Lenser som ble åpnet 10. juni kl 18.30. Utstillingen vil snart bli tatt ned, så om du ikke har sett den enda - løp av sted!
Klikk på 'spill av'knapp på videoen til høyre for å se bildene på utstillingen fra Barnas hvilebrakke!

fredag 21. mai 2010

!Manga! !Manga! !Manga!


M Vil du lære å tegne manga?

A Fet kulturskole holder kurs onsdager fra uke 37

N Vi tegner øyne, hodefasong, lærer å tegne kropp osv

G Passer for 12 år og eldre

A


Onsdager fra kl 18.30 til 20.00

Kursavgift kl 900,-

Kontakt Fet kulturskole

Tlf 6388 6162

kulturskolen@fet.kommune.no










Les semesterplanen for høsten her:

tirsdag 11. mai 2010