Fagplan og oversikter

Generell info

Høsten 2011:
TIRSDAGER
Kunstgruppe 3 fra 12 år kl 14.45 - 15.15
Kunstgruppe 1 fra 8 år kl 17.00 - 18.30
Kurs for voksne á 8 uker grafikk/malekurs 18.45 - 20.15

ONSDAGER
Barnekunstgrupper 2-4.klasse kl 17.15 - 18.15
Manga fra 12 år 18.30 - 20.15.

All undervisning skjer i kulturskolens lokaler på kulturtorget, inngang B i bygningen på oversiden av herredshus/bibliotek.

Fet kulturskole tilbyr opplæring til barn og ungdom innen visuell kunst fra 2. klasse.
Vi kan tilrettelegge spesialkurs for alle alsdersgrupper ved forespørsel. For påmelding kontakt rektor Ingun Elvhaug, tlf 6388 6162, eller e-post kulturskolen@fet.kommune.no.
Denne bloggen er et utstillingsvindu for visuell kunst ved skolen og gir relevant informasjon om utstillinger osv. For tiden er det fem forskjellige grupper ved kulturskolen delt inn etter alders- og ferdighetsnivå.

fredag 28. januar 2011

Gi lyd! Gjerne med trøkk!


Filmtittelen er foreløpig, kanskje Maria, Ine og Selma kommer fram til noe helt annet. Neste uke jobber vi med dialogutvikling.

Tre tålmodige og ivrige jenter har nå sluttført animasjonsprosjektet. Det vil si: De vil selv skrive dialogene og spille rollene. Og så skal vi legge på litt lydeffekter... og kanskje litt musikk? Jeg har et godt håp om at jeg får hjelp av kompetente kolleger i kulturskolen til denne siste biten! Det er gøy i kulturskolen; masse kompetanse på mange områder som når det settes sammen lager kulturinnslag med trøkk!

Vi ser fram til neste onsdag. Resten av gruppen skal jobbe med dragehoder, og hvordan vi kan få til uttrykk for forskjellige følelser på dem!

onsdag 26. januar 2011

Siste del av animasjonsfilmen om drager


Så har vi filmet siste del! I dag har det blitt retusjering av enkeltscener, og justering av tempo. Nå skal filmen settes sammen bit for bit og en dialog, lydeffekter osv skal med. Rekker vi å bli ferdige til UKM, tro?
:)

Forenkling av form


Gruppe 3, som jobber mest med fantasi og drager, får også klassisk tegnetrening i form av små øvelser. Denne uken ser vi på hvordan vi kan gjøre en analyse av mocdellen vi tegner,og bryte opp formen i grunnformene: Sylinder, kube, rektangel, kjegle, kule, pyramide.


Maria og Ine i dyp konsentrasjon. De studerer grunnformene i plastdyrene de har valgt.




Det er spennende å se hvor fine disse studiene blir!
Videre tittet vi på Picasso, hvordan han startet med naturalisme og begynte å jobbe over i kubisme. Kubismen hadde flere faser, men her er det lett å se hvilke idealer kunstneren har fulgt:

Pablo Oicasso: Reservoir horta (1909)

Videre skal gruppen arbeide i to team: Den ene gruppen jobber videre med dragebilder i tørrpastell, og skal senere få i oppgave å lage et dragehode basert på grunnformer.

Et snapshot fra dragefilmen under arbeid.

Den andre gruppen skal jobbe med å retusjere og redigere filmmateriale de har laget de siste månedene. Nå står lyd for tur. De må studere hver scene og bli enige om dialog og eventuell fortellerstemme - samt hvilke andre lyder som skal inn.
Spennende prosess!

tirsdag 25. januar 2011

Konturtegning som skulptur

En venn tipset meg om bloggen til David Oliveira. Han jobber med skulptur på samme måte som vi gjør konturtegning; øvelsen går ut på å registrere hver eneste forandring i konturen, ørsmå rynker, kurvers endringer i form og høydenivå.

Du finner link til bloggen her


Edvard Munch og hunden

Mens jeg lette etter materiale til prosjektene våre rundt Edvard Munch kom jeg over en morsom historie tegnet og fortalt av Munch selv... om en hund som herjet nabolaget! Følg linken under...

torsdag 20. januar 2011

Å tegne med kull


Man kan bruke kull på mange forskjellige måter. I denne lille videoen demonstrerer jeg hvordan du kan bruke flatsiden av kullbiten og legge en sort flate som kan bearbeides med knetgummi. Det fungerer omtrent som et mykt viskelær, og der du bruker knetgummi på kullet blir flaten lysere.

onsdag 19. januar 2011

Hva gjør de forskjellige kunstgruppene akkurat nå?


Gruppe 1 tirsdager kl 17-18.30
Vi har snakket om Edvard Munchs bilder, og det kommer vi til å snakke om mer senere. Vi tittet på en del av hans bilder, som portrettet av søsteren Inger og vi så på måten hun står på, ansiktuttrykket og fargebruken. Vi ble enige om at hun ser litt anspent ut. kanskje har hun mye å tenke på? Inger fikk mye ansvar fordi moren døde, og flere av barna var alvorlig syke av tuberkolose, blant dem Edvard.
Vi snakket om farger og hva de forskjellige fargene betyr for oss. Hver elev har begynt på et bilde med den fargen de ville ha som utgangspunkt, og vi har jobbet med abstrakte mønstre risset inn i fargeflaten. Mønstrene skal stemme det fargen får oss til å føle. Elevene lager også et stort felles bilde med lignende utgangspunkt. Her skal vi jobbe med å legge nye farger neste uke.

Gruppe 1 i aksjon. Neste uke får vi en ny elev i klassen!
Tilslutt hørte vi også på musikk. Fra Chopins klavertoner til heavyrock - og prøvde å merke oss hvilke farger og former musikken fikk oss til å oppleve.
Gruppe 2, tirsdager 18.45 til 20.15
Gruppen jobber med følelsesuttrykk i egne motiver. Vi kikket på bilder av Munch, blant annet de angstfylte motivene fra Karl Johan og bildet Skrik, og vi så på hvordan disse motivene har mye felles i stemning. Vi snakket om angst, som mange mennesker opplever i løpet av livet. De som opplever det første gang blir ofte veldig redde, for det kan kjennes som om hjerteanfall, eller pusten stopper opp. Edvard Munch slet med agorafobi, det vil si at han følte et sterkt ubehag på åpne plasser.
I neste uke skal vi titte litt på bildet Melankoli. Hva betyr dette ordet, og hva slags følelse er det?
Alle elevene gjorde en felles øvelse før vi gikk hjem: Konturtegning av hånd. Du finner samme øvelse beskrevet i menyen til høyre.

Gruppe 3 onsdager kl 14.45 til 16.15
Gruppen har spesialisert seg på drager og fantasi. Tre jenter arbeider på spreng med å fullføre en animasjonsfilm der drager er heltene i fortellingen. Tre nye elever har arbeiodet med tørrpastell på sort papir, og fikk demonstrert hvordan vi kan skape lys og skygge i bildet, og hvordan vi kan studere skygge ved å bruke en tegnemodell (vi har dinosaurer...det ligner jo på drager) og plassere en bordlampe slik at skyggen faller slik det passer oss.
Alle elevene gjorde en felles øvelse: Volum ved klussetegning. Vi brukte plastdyr som modeller og studerte hvordan formen varierer på dyrene. Vi lagde skisser der vi reduserte formene til klosser, kjegler, og sylindre. Imponerende å se hvor flotte disse skissene ble. Se selv:



Gruppe 4 onsdager kl 17.15 - 18.15
Forrige uke og denne uken har vi forsøkt å kartlegge hvilke følelser vi kan kjenne.
Glede, sinne, lykke, hat, sjalusi, tristhet osv.
Vi arbeidet med å lage abstrakte bilder av hver følelse med enkle streker. Tilslutt hørte vi også på musikk. Noen i gruppen hadde hatt besøk av to utøvere i den kulturelle skolesekken som fortalte om Mozart, og barna husket musikken fra Eine kleine Nachtmusik. Vi fant musikken på Youtube og lot musikken inspirere oss til å velge farger og uttrykk på papir.

Gruppe 5 onsdager kl 18.30 - 20.00 Manga for elever med øving i denne tegnestilen
Du finner et eget blogginnlegg fra 19.januar som forteller om hva gruppen arbeider med.

Mangakurset fortsetter i vårsemesteret

Vi fortsetter suksessen med mangakurs!

Følelser er hovedtema for alle kunstgruppene i kulturskolen denne våren. Aleksander arbeider med å få skikkelig uttrykk for det karakteren hans føler.

I høstsemesteret hadde vi ukentlige leksjoner med å tegne ansiktsfasong, øyne, hender, hår osv - 11leksjoner i alt. Vi fant ut at gruppen var klar for å fordype seg, og i vårsemesteret skal elevene lage egne historier.

Hvordan bygge opp historien?

Sjanger: Hvis fortellingen din hadde vært en film du skulle kort gjenfortelle – hva slags type film er det? Komedie, drama, spenning, mysteriet, tragedie osv.

Karakter – finne hovedperson. Hva slags person er det? Fysiske kjennetegn og indre karakter

Marte har arbeidet med denne historien en stund. Først lagde hun selve handlingen, og nå arbeider hun med å tegne ut fortellingen. Her er det 'spooky' ting som skjer i skogen...

Miljø – Etablere stemning gjennom beskrivelse av sted. Det kan være en idé å starte fortellingen med en god miljøbeskrivelse, så vi vet hvor hovedpersonen er.

Hvis historien starter med en reise; hvor er vi? Hvilket himmelstrøk? Er vi ved havet, i en by, i ørkenen, på en fjelltopp osv?

Celestin arbeider med å finne karakter på sin hovedperson

Hvem er hovedpersonen sammen med? Etablere noen bifigurer som du også vet litt om hvordan ser ut.

Espen jobber med å få til de typiske mangaøynene.

Handling Noter ned noen stikkord om hvordan fortellingen skal bygges opp. Du kan skrive det som en minifortelling på noen få setninger.


Celestin har gjort grundig forarbeid med å definere hvilke elementer han vil ha med i fortellingen.

Lag gjerne små skisser – post-it lapper er fine fordi de er lette å ommøblere hvis du får en idé underveis om noe som bør forandres. Ikke legg masse arbeid ned i skissene. Tegn gjerne ’fyrstikkmenn’.

En rask storyboard i bildet over.

Når du begynner å bli fornøyd med grunnfortellingen kan du begynne å tenke litt over design. Studer serier du selv liker godt. Hvordan begynner fortellingen? Hvordan er plasseringen av store og små bilder? Er det snakkebobler? Hva slags skrift brukes i ’lydbeskrivelser'?

Husk retning i fortellingen. Det er lurt å tenke på hvilken vei personene beveger seg så det blir tydelig for tilskueren hva du vil fortelle. (Hovedregel: Beveg figurene fra venstre mot høyre).





tirsdag 18. januar 2011

2011 - hva gjør kunstgruppene i Fet kulturskole?



I dette semesteret kommer vi til å jobbe med samme hovedtema - uansett hvilken gruppe barna er, og uavhengig av alder og ferdighsnivå.

Følelser – hvordan uttrykker vi dem i bilder?

Her stiller vi på lik grunn uansett alder og kunnskap, vi har alle sammen opplevd forskjellige følelser - og vi uttrykker dem på vår egen måte.

Hvilken farge har sinne? Hvis man skulle bruke prikker, bølger, streker - hvordan kan man uttrykke lykke? Eller lengsel?

Vi snakket en del om Edvard Munch, om hvordan han bestemte seg for at det ikke var noen vits å male ’som virkeligheten i’ etter at fotoapparatet ble oppfunnet. Han ville heller male det som ikke synes så godt på bilder; de følelsene vi har inni oss.

Vi hører på musikk og snakker om hvordan sangene får oss til å føle oss.

De forskjellige gruppene jobber med temaet på litt forskjellige måter. Det som er spennende er å se hvor forskjellig, personlig og overraskende elevene uttrykker seg. Jeg håper å kunne sette sammen en utstilling senere bredden i det vi jobber med!

Jeg kommer til å legge ut bilder etter hvert på bloggen fra det gruppene lager - så følg med! :)