Japanske tegneserier er populære over hele verden. Som tegnepedagog har jeg vært litt skeptisk til at så mange barn er fornøyde med å kopiere andres uttrykk. Vil ikke dette ødelegge deres personlige kreativitet? Men forskning viser at barn som er opptatt av manga gjerne etterhvert får interesse for andre tegneuttrykk og fortsetter å tegne der andre barn gir opp. *
Hvordan henger dette sammen? I slutten av barndommen utvikles synssansen, evnen til å oppfatte rom og perspektiv blir sterkere. Mange barn ønsker å tegne det de ser. Og blir skuffet fordi de ikke har tegneferdigheter niok til å få ned på arket det øyet ser. Manga er først og fremst figurbasert. Her er det øynene, hodefasongen, de skjematiske ansiktsuttrykkene man først legger merke til.
Bildet over er laget av Elin
Og faktisk; dette kan alle få til - med litt trening. Derfor fungerer manga fint som motivasjon. Når banra mestrer det målet de har satt seg fore: Å få til øyne, hår, positur - og fått ros i kameratflokken (det gir status å kunne tegne manga) får mange større selvtillit - og prøver seg på nye utfordringer.
Hva så med fantasi... og å uttrykke seg personlig?
Tegnepedagogikk har i det 20.århundre lagt stort fokus på dette - hvilket er bra. Men alle trenger litt kunnskaper og ferdigheter - nettopp for å kunne gi uttrykk for de følelsene de har. Gjennom kunsthistorien har barn og unge gått i lære og tilegnet seg ferdigheter ved å kopiere sine læremestre.
Her i kulturskolen brukes manga jevnlig innimellom andre tegneøvelser. Det går fint å lære om komposisjon, om skyggelegging og skravering, om å tegne med pennesplitt og pensel - selv om det gjøres innenfor manga.
Til høsten settes det opp egen gruppe for dem som er spesielt interessert i manga. Vi kommer til å ta opp temaer som hvordan man konstruerer en figur, hvordan man får til ansiktsfasong, tegne hår, øyne, hvordan man kan få en skisse til å se ut som en ferdig tegneserie og mye annet. Se oversikten på toppen av bloggen for info om tidspunkt mm.
Bildet over er tegnet av Kaia
Bildet til venstre er tegnet av Ines
* Om barns tegneferdigheter, selvtillit og manga mm.:
BRENT WILSON
BECOMING JAPANESE: MANGA, CHILDREN’S DRAWINGS, AND THE CONSTRUCTION OF NATIONAL CHARACTER
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar