Fagplan og oversikter

Generell info

Høsten 2011:
TIRSDAGER
Kunstgruppe 3 fra 12 år kl 14.45 - 15.15
Kunstgruppe 1 fra 8 år kl 17.00 - 18.30
Kurs for voksne á 8 uker grafikk/malekurs 18.45 - 20.15

ONSDAGER
Barnekunstgrupper 2-4.klasse kl 17.15 - 18.15
Manga fra 12 år 18.30 - 20.15.

All undervisning skjer i kulturskolens lokaler på kulturtorget, inngang B i bygningen på oversiden av herredshus/bibliotek.

Fet kulturskole tilbyr opplæring til barn og ungdom innen visuell kunst fra 2. klasse.
Vi kan tilrettelegge spesialkurs for alle alsdersgrupper ved forespørsel. For påmelding kontakt rektor Ingun Elvhaug, tlf 6388 6162, eller e-post kulturskolen@fet.kommune.no.
Denne bloggen er et utstillingsvindu for visuell kunst ved skolen og gir relevant informasjon om utstillinger osv. For tiden er det fem forskjellige grupper ved kulturskolen delt inn etter alders- og ferdighetsnivå.

mandag 14. november 2011

Skyggebilder - besøk av Inger Lise Belsvik

Hvor kommer bildene fra?
Vi har hatt besøk av min kollega, bildebokillustratøren Inger Lise Belsvik. Her ser du noen bokomslag av bøker hun har illustrert:

Spring, hesten, spring! - denne boka har Inger Lise skrevet teksten til selv.
De to bøkene over er blant de aller siste Inger Lise har laget.

Jeg jobber også med å lage bildebøker - når jeg ikke er kulturskolelærer, da. Her er noen :


Mange barn spør oss hvordan bøkene egentlig blir laget. Det er en lang prosess med mange ledd. Det med trykking og sånt kan vi snakke om en annen gang, Vi bestemte oss for å vise litt hvordan man kan få i gang fantasien ved å bruke blant annet papirklipp og bruke mer eller mindre tilfeldige kombinasjoner av klipte figurer. Figurene under har elevene selv laget.


Lys og skygge fungerer fint til å 'tegne' med. Her er vi i ferd med å lage en fortelling sammen med barna. En reise som starter i et rom, som for eksempel soveerommet, ut i verden og derfra ut til verdensrommet.
Og hva finnes ute i verdensrommet, tro? Kan vi treffe på noen der? Utklippene under er laget av barn i kulturskolen. Til våren reiser Inger Lise og jeg til biblioteker i Hedmark og jobber med bildebokverksted sammen med barn fra hele fylket.




KuDraMuDa 2011: Utstilling på Lørenskog hus mellom 13 og 18.november


Jentene fra dansegruppene i Fet kulturskole gjør seg klare til å åpne kunstutstillingen på Lørenskog hus 13.november.
Kunstverk på rømmen! Mens resten av utstillingen holdt seg i ro føk en drage og fire figurer ut i foajeen for å markere åpningen av KuDraMuDa 2011.

Her har de fått følge av 4 langhalsede vesener. Alle kostymene er laget av Bjørn Robert, Iver, Thea, Sofie, Ida, Gausalya, Ine og Selma som har jobbet i mange uker for å få alt ferdig til utstilingen. Og Ida, Sofie Bjørn Robert og Thea gjemmer seg under kappene til de langstrakte figurene.
Opp og ned trapper, rundt omkring i vandrehallen!



Her er Ida og Sofie på plassen utenfor Lørenskog hus.
Så bar det av sted til handlesenteret på andre siden av plassen.
Kulturshopping?
Folk på Metro handlesenter kikket forbauset på de underlige figurene som vandret en runde før de forsvant tilbake til utstillingen.
Så har maskene slått seg til ro på utstillingen. Som dere ser er det to dragehoder, og de ble begge brukt under kveldens forestilling.
Under ser du de 8 lampene laget av mangaelevene. De er laget av Sigrid, Marte, Celestin, Nana, Lisa, Marie, Emma og Kaja. Mer om arbeidet med lampene kan du lese her.


Foreberedelser til kunstutstilling KuDraMuDa 2011


Det er trangt om plassen! Fem tegnegrupper deler lokaler - og de jobber med helt forskjellige ting! Samme uke laget de yngste plastelinafigurer til halloween (det tar heldigvis ikke mye plass), en annen gruppe lagde veggmaleri i tørrpastell (se eget innlegg), en gruppe lagde skulpturer og masker til KuDraMuDa, mangagruppen som vi viser her lagde lamper - og voksengruppen hadde kurs i akrylmaling! Vi lagret bilder og kunstverk i flere etasjer og snek oss mellom bord, maleglass og halvferdige kunstverk. Nå er alt på plass på Lørenskog Hus - se i innlegget her.

Under ser du bilder fra mangagruppens arbeid med lamper. De skulle lage skisser i a6format som de så forstørret til lampene. Forskjellige metoder ble tatt i bruk: Collage av silkepapir, noen brukte kinatusj , mangapenner eller tørrpastell. Fantastisk fine ble de i alle fall!
Sigrid dekorerer sin lampe med Naruto


Celestin i dyp konsentrasjon.

Lisa og Nana har måttet ta kjøkkenet i bruk for å få plass.



fredag 4. november 2011

Et år til neste gang!


Legger ut et lite bilde av plastelinafigurer laget av Aino, David H, David S, Kasper, Johanne, Helene B og Helene N. Vi sees neste halloween!

3 i ett - som et Kinderegg! Skulptur! Maske! Kostyme!


Her er 6 av totalt 8 skulpturkostymer laget av Ida, Sofie, Iver, Bjørn Robert, Thea, Ine, Selma og Gausalya høsten 2011. Utgangspunktet er at vi skal lage ting til den årlige Kudramudaforestillingen på Lørenskog hus 12. og 13. november.
Vi åpner med en parade kl 11. på lørdag 12.november sammen med elever fra Fet kulturskoles danseklasser (og de skal bære dragemasker laget av elevene nevnt over!) Da åpner også utstillingen i biblioteket, der alle kulturskolene stiller ut visuell kunst. Vi stiller ut lamper laget av mangagruppen! Mer info kommer!

Drageparade til KuDraMuDa 2011


Elevene i tegneklassene arbeider med varierte uttrykksområder. I høst har vi jobbet både medindividuell tegneoppgaver og med fellesoppgaver av skulpturell karakter. Blant annet har Gausalya, Ine, Selma, Thea, Sofie, Ida, Bjørn Robert og Iver laget to store masker som dansegruppene skal bruke i en parade på Lørenskogs hus lørdag 12.november kl 11 i forbindelse med KuDraMuDa 2011.
Utgangspunktet er simpelthen pappkasser fra dagligvarebutikker som er skåret, limt og malt. Vi har et rødt og et blått hode. Her får dansegruppene som skal bære dem på paraden prøve dem for første gang. Vi gleder pss til å se dem i aksjon lørdag 12. november!!!

Velkommen til zoo!


Her er et stort veggbilde som ble laget 2.november av Celine, Elias, Gard, Sankeerth og Nina. Oppgaven lød: Vis ting du forbinder med å være i zoologisk hage. Det kan være dyr, mennesker, hus og ting som du synes passer inn. Barna samarbeidet om elementer og utforming, selv om de valgte å utforme sitt tegnede element individuelt. Celines navn forsvant dessverre i begynnelsen av klippet!

søndag 30. oktober 2011

Halloween med skumle fugleskremsler


Fet har hatt et spennende resirkuleringsprosjekt i regi av den kulturelle skolesekken i høst!

Kulturkolsulent Jorunn Løvlie i Fet kommune har hatt verksted for alle barneskolene, der elever har laget fugleskremsler med gamle klær, maling og snekrede stativer.

Nå står de utplassert på jordene rundt skolene, og mange nysgjerrige forbipasserende stopper og beundrer arbeidene. Elevene har fått i i oppgave å vedlikeholde skulpturene som er utsatt for vær og vind, men det vil bare gjøre dem skumlere etterhvert som tiden går. Disse tre bildene er tatt ved Dalen skole, men kikk rundt jordene bær din nærmeste barneskole, så vil du finne flere...
God halloween!

Grafikkutstilling på åpningen av Fet kulturuke 30.oktober

Høsten 2011 har Fet kulturskole etter forespørsel fra medlemmer av Fet kunstforenings malegruppe avholdt et kurs i grafikk. I løpet av 8 uker arbeidet deltakerne både med linoleumsgrafikk og kåldnålsraderinger.

I forbindelse med åpning av Fet kulturuke 30.oktober ble arbeidene laget på kurset vist på en liten stand ved siden av malerier fra Fet kunstforening.



Arbeidene utstilt her er laget av Trine H. Raasok, Laura Soleng, Linda Solberg, Ellen Mette Berntsen, Morten Risvik, Aud Løken Olsen og Anne Ulen Olsen.

Fet kulturskole kan ved forespørsel sette opp kurs for 6-8 deltakere innen maling, tegning og grafikk for voksne i tillegg til de undervisningstilbudene som gjelder for barn og unge. I høst holder vi også et 8 ukers kurs i maleteknikk for eldre ungdom og voksne. Interesserte kan kontakte konstituert rektor Ingun Elvhaug Telefon 63 88 61 62, e-post

tirsdag 27. september 2011

Høstferie uke 40

Linoleumstrykk av Trine H Raasok


Hei alle elever!





Kulturskolen følger skolerute for Fet kommune; dvs at det er høstferie uke 40.





GOD FERIE TIL ALLE!


Velkommen tilbake uke 41 til vanlig tid!

onsdag 10. august 2011

Grafikkurs for eldre ungdom og voksne 8 uker med oppstart 23.august

Ørnulf Ranheimseter, De fire evangelier 1970. Tresnitt
Legg merke til bruken av retning og linjetykkelse for å få til spill i lys og skygge.
Velkommen til grafikkurset i regi av Fet kulturskole! Jeg kommer til å få faglig assistanse fra min mann, Marek Woloszyn som arbeider hos Kunstnernes materialutsalg AL (se kem.no) Han har stor kompetanse på de tekniske aspektene ved kunst, i tillegg til å være utøvende grafiker.
Vi har satt opp fagområdene:
  • Fra tegning til grafikk. Hvordan man får utnyttelse av de grafiske mulighetene.
  • Sort/hvitt eller tofarget: Motiv fra lensene. Hvordan få fargegrafikk med bare én trykkplate?
  • Linoleumstrykk
  • Koldnål - metallgrafikk uten kjemikalier
  • Vi snakker om et bredt spekter av grafiske teknikker, bla tresnitt, xylografi, litografi, digitale teknikker og silketrykk.
Vi gjennomgår grafikk av bl.a. Dürer, Rembrandt, Hokusai, Escher, Munch og Astrup og analyserer hvordan de er laget.

Praktisk info: Uke 40 er det ingen undervisning. Kurset avsluttes 18.oktober. Uken etter starter vi opp kurs i akrylmaling. Mer info kommer senere.

For barn og ungdom: Velkommen til et nytt semester uke 35!

På bildet over har Gausalya øvet på å tegne to ansikter mot hverandre - og samtidig blir det en vase! Fin øverlse for å lære å få til symmetri (likt, men speilvendt)

Hei nye og gamle elever - snart begynner kunstundervisning igjen! Jeg har notert meg at mange ønsker å lære trinn-for trinn å tegne forskjellige dyr, eller hvordan man tegner hender, øyne, hår osv. Vi kommer til å ta opp slike emner underveis regelmessig. Men like viktig er det å øve på måten man tegner, og hvordan vi ser. Husker dere sakte-sakte tegning, der vi prøver å få med hver liten rynke på det vi tegner? Eller hurtigtegning, der vi rabler i vei mens vi ser på modellen? Dette er øvelser vi kommer tilbake til igjen og igjen. Ellers skal vi få plass til å male, bruke pasteller - bruke egen fantasi. Jeg kommer til å snakke mer om dette når vi setter igang.
Første time går med til:
  • Å bli kjent med nye elever - og høre hvordan dere har hatt det siden sist.
  • Å snakke litt om den spesielle sommeren, der tragedien rammet unge på Utøya og beboere i Oslo.
  • Vi tar en liten repetisjon på hvor ting er plassert, og hva man bruker de forskjelige redskapene til
  • Nye elever blir vist hvor do er, og hvordan vi rydder og gjør rent.
  • Vi har en tegneøvelse (som jeg ikke røper her og nå)
  • Etter rydding tar vi en liten samling rundt bordet igjen. Kankjse er det noen som har en god historie de vil dele før vi går hjem?

Fet kulturskoles kunstgrupper: Våre undervisningsmål



FAGPLAN FOR KUNSTGRUPPENE i Fet kulturskole

Organisering av undervisningen:

Undervisning går over 16 ganger pluss en utstilling per år.

Høsten 2011 har vi kurs i manga disse kursene går over 12 uker. Kursene for voksne går over 8 uker.

Ukentlig undervisning på 60 minutter for elever 2. – 4.trinn, 90 minutter for øvrige elever.

I tillegg til de ukentlige timene deltar elevene på prosjekter i løpet av året som kulturuka og KuDraMuDa. I stedet for sommerutstillingen lager vi bilder med tanke på kalender.

Målgruppe

Tilbudet innen visuell kunst omfatter hovedsakelig undervisning for barn og ungdom, men kan ved forespørsel tilby kurs for voksne og seniorgrupper, eller grupper med spesielle behov.

Innhold

Hver elev skal oppleve å bli sett og delta i fellesskapet. Hver økt innledes med samtale. Også det å lære å uttrykke seg om eget og andres visuelle uttrykk er en del av undervisningsopplegget.

Faste tegneøvelser vil bli repetert regelmessig. I tillegg gis prosjektoppgaver og individuelle oppgaver.

Det legges stor vekt på at alle elevene deltar på utstillinger og prosjekter, men størrelsen på rolle og mengde ansvar vil variere.

Teknikker

Tegnemedier: Kull, blyant, pastell, tusj.

Malemedier: Akryl og gouache

Formingsorienterte teknikker: Plastelina, ubrent leire/fimo, glassmaling, pappmasjé, gipsforming, forgylling.

Digitale medier: Photoshop for eldre elever

Animasjonsteknikker: Pixilation, cutout, plastelina, cell.

Redigering: Adobe Premier Elements

Mål:

· Bli kjent med andre og føle seg trygg

· Oppleve glede ved kreativ utfoldelse og samhandling med andre

· Få kjennskap til forskjellige kunstneriske uttrykksformer og virkemidler

· Lære grunnleggende teknikk som fargeteori, komposisjon, tegnemetoder

· Utvikle egen kreativitet og uttrykk

· Delta i prosjekter

· Bygge opp selvtillitt gjennom samhandling med andre

· Lære å håndtere redskap og delta i rydding og materialforvaltning

tirsdag 12. april 2011

Et lite utvalg av påskeegg


Stille konsentrasjon mens barna dekorerte kokte egg i dag. Vi gjenoppfrisket de penselstrøkene vi lærte til jul, da vi lagde julekort. Å trene på samme aktivitet men til forskjellig bruk gir mulighet til å erfare at man har kommet et steg videre siden sist. Mange flotte egg ble det også!


Vi ønsker alle god påske og velkommen tilbake 26.april!

onsdag 6. april 2011

Mangakurset tar pause til neste høst - og resten av tegnegruppene har kun kort tid igjen før sommeren!

Tiden går så altfor fort! Tenk at mangakurset er over for i år.
Elevene har kommet med følgende ønsker for læring til høsten:
  • Fotorealistiske øyne
  • Skrift
  • Klær
  • Hår
  • Hodefasong
  • Bakgrunner
Disse og flere andre områder får plass på semesterplanen til høsten!

Når det gjelder de andre gruppene har jeg tenkt at hver elev skal lage sin egen lille bok før vi avslutter.
I år blir det dessverre ikkeutstilling på Fetsund lenser. Barnas hvilebrakke skal pusses opp, og vi må se hva lensene ønsker på sikt. Men vi jhåper å finne gode erstatninger til utstillingsmuligheter etter hvert. 23. mai skal politikerne på kommunestyremøte få se hva vi jobber med i visuell kunst i kulturskolen. Det gleder jjeg meg til, og er sikker på at de kommer til å bli imponert over kreative barn!
Informasjon om semesteravslutning og undervisning neste år kommer på epost til foresatte innen kort tid!




Påskeegg

Siste uke før påske: Vi skal male påskeegg! Til jul lærte mange elever å lage malingsstrøk som var tynne i en ende og tykke i den andre. Gruppe 1,2,3 og 4 skal trene på disse strøkene og sette dem sammen til border på egg.
I Polen har de lange tradisjoner med å lage vakkert dekorerte egg. Hvis du søker på ordet 'pisanki' kan du se mange utrolige egg på Google eller Youtube.
I dette klippet bruker de skall fra løk til å farge egget. Egget blir heller ikke malt, men ellers ligner teknikken på det vi skal gjøre:

HUSK påskeferie uke 15!

tirsdag 5. april 2011

Kalligrafi

Vi har latt oss inspirere av gamle teknikker for skrivekunst. Bildet her viser Kaspers første erfaring med å bruke en bred pinne som skriveredskap. For et par hundre år siden brukte man fjær fra gås,svane og andre store fugler til å slkkrive med. Det fantes ingen datamaskiner, ingen skrivemaskiner - alt måtte gjøres for hånd!

Denne videoen viser en som har trrent en stund på å skrive på denne måten. Det kalles kaligrafi. Før han skriver lager han sitt eget blekk:



Her har Dennis latt seg inspirere av fantasifulle bokstaver og laget sin egen versjon
Kasper rakk å skrive hele navnet sitt!
David liker å bli insprert av andre - og så lager han sin egen versjon.
Dennis fant på fine pyntetegn - ornamenter på sin signatur.

Helene lagde en snirklete slange bak sin bokstav.

Aino har gjemt sin egen bokstav godt i denne vakre påfuglen. Kan du finne den?