Fagplan og oversikter

Generell info

Høsten 2011:
TIRSDAGER
Kunstgruppe 3 fra 12 år kl 14.45 - 15.15
Kunstgruppe 1 fra 8 år kl 17.00 - 18.30
Kurs for voksne á 8 uker grafikk/malekurs 18.45 - 20.15

ONSDAGER
Barnekunstgrupper 2-4.klasse kl 17.15 - 18.15
Manga fra 12 år 18.30 - 20.15.

All undervisning skjer i kulturskolens lokaler på kulturtorget, inngang B i bygningen på oversiden av herredshus/bibliotek.

Fet kulturskole tilbyr opplæring til barn og ungdom innen visuell kunst fra 2. klasse.
Vi kan tilrettelegge spesialkurs for alle alsdersgrupper ved forespørsel. For påmelding kontakt rektor Ingun Elvhaug, tlf 6388 6162, eller e-post kulturskolen@fet.kommune.no.
Denne bloggen er et utstillingsvindu for visuell kunst ved skolen og gir relevant informasjon om utstillinger osv. For tiden er det fem forskjellige grupper ved kulturskolen delt inn etter alders- og ferdighetsnivå.

onsdag 30. mars 2011

Til UKM i Asker

Animasjonsfilmen som Ine Lomsnes, Selma Skaret Kielland og Maria Faller har laget akkurat i tide til Ungdommens kulturmønstring i Fet har blitt valgt utblant innslagene til å vises også på fylkesmønstring i Asker. Kultursmønstringen er ingen konkurranse. Det handler om å få vist det man har laget til et større publikum. Men det er en ære å komme med blant de utvalgte, dvs 20% av alle innslag går videre til fylkeskåring.

Det nærmer seg påske!





Joda, vi skal male påskeegg i år også! Men ikke riktig enda. Men noen keramikkfigurer med påskemotiv tenkte jeg at de yngste elevene skal begynne på i dag.
Disse eggene er malt med oljefarger og så er det skrapt med en skarp kniv så eggeskallets egne farge har kommet fram.
Disse fuglene er håndskåret og malt i Polen. For noen år siden fikk du dem overalt, nå blir det stadig færre å se.

Leirgauker finnes i mange kulturer, men i Norge (og i Polen ) har de fasong som gjøk.

I Mexico har de en tradisjon for å lage fantasifulle dyr i papp-maché. Dyrene kalles alebrijes. Det var en kunstner i forrige århundre som i en febervisjon så masse underlige dyr. Da han våknet frisk fra sykdommen satte han i gang med å lage papirskulpturer han malte med intrikate mønstre og dekorasjoner.
Her ser dere et eksempel fra internett - bare søk på ordet Alebrijes, så dukker det opp mange fler!




tirsdag 29. mars 2011

Hund og katt

To katter tegnet av Kasper Laamanen Rorsfjord




Uansett aldersnivå er det ofte de samme ønskene jeg får høre: Kan du lære meg å tegne portrett? Kan vi lære å tegne katt og hund? Eller hest?

Denne hunden har Dennis Skoglund Johansen tegnet

Alle disse emnene har vi derfor jobbet med denne våren i hver gruppe. Vinklingen kan være forskjellig fra gang til gang, noen ganger handler det om å lære anatomi, eller tegne på en tegneserieaktig måte, eller naturalistisk osv.

Katter tegnet av Jenny Sofie Kjølen og Anniken Heskestad

Det å behandle samme tema fra forskjellige vinkler ser ut til å tilfredsstille barnas læringsbehov.

Hund tegnet av Maria Faller

tirsdag 15. mars 2011

Skyggelegging

I dag har vi jobbet med skyggelegging. Elevene hadde appelsiner og epler som tegneobjekter, og bordlamper som hjalp med å lage tydelige lys- og skyggefelt.



onsdag 9. mars 2011

Lys og skygge

Det å skildre tredimensjonal form må øves, øves øves. Når det kombineres med studier av lys og skygge. Neste uke blir dette et viktig tema.

Portrett

Å tegne ansikt mellom rett forfra og profil er en stor utfordring for unge e de forskjellige lever.

Stork på savannen

Helene Marie Nergaard har laget dette flotte motivet. Bakrunnen er malt med gouache (tett pigmentert vannfarge), forgrunnen er laget med tørrpastell.

Fingermaling er ikke bare griseri!

Arkitekten Juhani Pallasmaah har skrevet boken The Eyes of the Skin. Jeg vil gjengi et par sitater fra denne boken: “ ...the meetingpoint of our brains and our bodies that together 'read ' the stimuli we get and find the reaction we find most suitable according to what we have coded inside us through success and failure in evolution

"The dominance of the eye and the suppression of the other senses tends to push us into detachment, isolation and exteriority.The art of the eye has certainly produced imposing and thought-provoking structures, but is has not facilitated human rootedness in the world. The fact that the modernist idiom has not generally been able to penetrate the surface of the popular taste and values seems to be due to its one-sided intellectual and visual emphasis; modernist at large has housed the intellect and the eye, but it has left the body and the other senses, as well as our memories, imagination and dreams, homeless."

Fingrenes evne til å sanke viktig informasjon for hjernen og kroppen er stor. Vi baserer oss mye mer på de sanseimpulsene vi får gjennom fingrene enn vi er klar over i det daglige. Overflatens matthet eller glans, endring av form - vi gjør en rekke valg og analyser basert på fingrenes informasjonsinnsamling. Og det å få bruke hendene påvirker oss hele livet. Dt er påvist at mennesker som bruker fingrene til håndarbeid osv kan ha helseffekt av dette.

Nå har vi vært utsatt for minimalisme i mer enn et tiår. Hva gjør det med barn at vi omgir oss med så sterile omgivelser? Har de noen arenaer der de fritt kan få utforske farger, form og egen fantasi? Fet kulturskoles kunstgrupper holder til i nedslitte lokaler, truet av riving. Fordelen er at inntil rivingsavgjørelsen tas behøver vi ikke bekymre oss for flekker på parketten. Lek med farger gir glade barn!

Optisk fargeblanding

Uken før hadde vi fargesirkel basert på primærfarger og mekanisk blanding, dvs å blande fargene vått i hverandre til de danner en ny farge.
I optisk fargeblanding ligger fargene som små prikker ved siden av hverandre, feks prikker av rødt og gult som på avstand vil se ut som orange. Maleren Seurat jobbet ut fra optisk blanding:

Skrik!

Hvordan var det egentlig han stod, figuren på bildet til Edvard Munch?


Dette er utgangspunkt for masker som kanskje skal brukes i forestillinger til høsten

Å tegne ansikt

Uansett alder er det å tegne ansikt forfra og i profil en utfordring. Hvor stor avstand mellom øynene? Hvor plasseres øret? Vi har et skjema som utgangspunkt for å kunne jobbe selvstendig videre.


Å jobbe etter modell


Her har elevene først laget en liten modell i leire og senere brukt den som utgangspunkt for tegning. Oppgaven var å lage dragehode. Dette hodet er laget av Bjørn Robert Røiseth.

Deretter lagde elevene forskjellige følelsesuttrykk i drageansiktene.

En sint fyr

Helene Berteau har laget denne flotte pastellen av en sint gutt eller mann.

Fargesirkelen basert på primærfarger

Fargelære tilhører basiskunnskapen som alle elever i kulturskolens kunstgrupper skal kjenne til. Jeg velger å la alle grupper gjøre det, fordi de trenger en liten påminnelse om hva det innebærer i praksis.
Mekanisk fargeblanding, lasering og optisk fargeblanding er temaer som vil bli repetert fra tid til annen.